Volta curta per La Picossa

Una ruta que ens portarà a conèixer la zona muntanyosa de Móra d’Ebre i ens ajudarà a entendre alguns dels oficis perduts relacionats en les muntanyes.

La ruta comença a l’ermita de Sant Jeroni, on deixarem el cotxe. Tot i així, pujant amb el cotxe ja podrem veure un exemple de treball relacionat amb la muntanya. I és que arribant a l’ermita passem pel costat d’un gran forn de guix i una pedrera d’on extreien la matèria prima per alimentar-lo.

Des de Sant Jeroni, pujarem suaument per un barranc, a la ombra d’un bosquet on, de tant en tant, es van trobant bonics marges de pedra en sec.  Arribant al final del barranc passem per una antiga carbonera, vestigi també d’una dura feina perduda en el temps.

El camí ens portarà a una cresta des d’on podrem gaudir d’unes espectaculars vistes sobre la Ribera d’Ebre.

Seguint la cresta farem cap al primer cim, el més alt del terme, La Picossa. Just sota d’aquest punt podem observar una petita cova excavada que travessa el cim de banda a banda possiblement les restes d’un refugi de la guerra civil.

També tenim la possibilitat de pujar al cim de l’Estel, amb unes precioses vistes de Móra d’Ebre i els seus voltants.

Durant la baixada veurem una cisterna de pedra en sec datada del segle XVIII que recorda com n’era de difícil aconseguir aigua anys en rere.

La ruta acaba al mateix punt on hem començat, a més, si es vol, al acabar la ruta es pot dinar en aquest punt, ja que està equipat amb barbacoes i taules per poder menjar.

Altura

Màx./min.

desnivell

positiu/negatiu

Km.

Temps estimat

Estació de l’any

Observacions

499/259

240/240

3,5

Entre 2 i 3h.

Ruta factible durant tot l’any ja que durant l’hivern les temperatures no solen ser molt extremes i durant l’estiu, tot i que pot fer molta calor, bona part del recorregut es fa a l’ombra

Important portar roba i calçat còmode (si es va en botes millor) i un mínim de mig litre d’aigua per persona.

  

publicitat per llogar una moxilla portanadons